Skip to content

Robbie Mulder

The price of doing the same old thing is far higher than the price of change. – Bill Clinton


rtvnoord-selwerdWie vandaag de dag een moskee runt, loopt op eieren. En als je moskee voortdurend onderwerp van gesprek is bij de bewoners van de buurt waarin je de heilige plek runt, moet je extra behoedzaam opereren. Eigenlijk is het een heel oude les uit de communicatiewetenschap; wie geschoren wordt moet stil zitten. En vooral glimlachen, vertrouwen wekken en transparant opereren. Want vertrouwen moet groeien en vooral in het huidige tijdgewricht zit het de moslims wat dat betreft niet echt mee.

Wat je als moskee ‘onder vuur’ in elk geval niet moet doen is een zeer omstreden imam uitnodigen om radicale taal uit te slaan. En toch heeft de moskee in de Groningse wijk Selwerd precies dat gedaan. Met al het hiervoor beschrevene kun je dat als een knap kunstje oud-arabisch-blunderen betitelen. Het maakt alles stuk wat tot nu toe aan vertrouwen gewonnen is en het werpt de beheerder, het Islamitisch Centrum Groningen, jaren terug in de tijd.

De imam waarom het gaat is Sheikh Adel al-Kalbani, een man die alle joden en christenen van het Arabisch schiereiland verwijderd wil zien. Hij werd in Groot-Brittannië al eens geweigerd en een geplande bijeenkomst in Eindhoven werd vorige week afgeblazen. De dag waarop hij zijn boodschap komt verkondigen in Selwerd is ook pikant; 5 mei, bevrijdingsdag. Het is de dag waarop de Nederlanders hun vrijheid vieren. Met een groot abstractievermogen is het mogelijk juist dan de vrijheid van het woord te verdedigen, maar dat zal velen te ver gaan. Zeker de mensen in Selwerd.

Woordvoerder Jeffrey Jager van het Islamitisch Centrum Groningen kiest er juist nu voor zijn lippen stijf op elkaar te houden en niets over de geplande bijeenkomst te zeggen. Dat is hoofdzonde 1 in het communicatievak. Het maakt zijn toekomstige rol vrijwel onmogelijk en dat is te betreuren, want het islamitisch centrum was juist op de goede weg. Het is al met al een hoge prijs voor een praatje van een imam uit verweggistan.

Het is te hopen dat de Selwerdse moslims snel bij hun positieven komen en de bijeenkomst afblazen, tijdens een bijeenkomst voor de buurt met heerlijke Saudische thee en Groninger koek. En met een glorieus betoog van Jeffrey Jager, want iedereen maakt wel eens een foutje. En dan opeens heeft de moskee in Selwerd weer een mooie toekomst. Inshallah.

%d bloggers liken dit: