Skip to content

Robbie Mulder

The price of doing the same old thing is far higher than the price of change. – Bill Clinton


Het is je vast wel eens overkomen; een geüniformeerd stopteken, want je negeerde een stopstreep. Of zoiets. Oom Agent spreekt je vermanend toe en ziet het vergrijp ‘deze keer door de vingers’. De volgende keer kun je op een bekeuring van 90 euro rekenen, voegt hij je bij het afscheid toe. Met een zuinig geluksgevoel vervolg je je weg. Geen geld kwijt, maar wel een standje gehad.

Als inwoner van de stad Groningen wordt je tegenwoordig voor veel vergrijpen niet meer bekeurd door Oom Agent maar door Wim of Wilma van Stadstoezicht. En da’s andere koek. Wim en Wilma kennen geen pardon. Loopt je puppy van 12 weken oud en zo groot als een pakje koffiemelk los op een braakliggend stuk bouwgrond van een hectare groot dan presenteren Wim en Wilma je een prent ter waarde van 90 euro. En je voelt dat zelfs een begin van een discussie niet mogelijk is, want daar houden Wim en Wilma niet van, dat zie je zo. En dus sta je ze bedremmeld na te staren terwijl het stoom je fluitend uit de oren komt.

Wim, Wilma en hun collega’s hebben hun intrek genomen in het schitterende nieuwe gemeentegebouw bij station Europapark. En hun actieradius lijkt zich tot een straal van 500 meter rond dat gebouw te beperken. Ik woon daar in de omgeving en ik zie dagelijks meer Wimmen en Wilma’s dan mijn eigen kinderen. Mijn buurtbewoners en ik durven amper meer naar buiten. Ik betrapte me er gisteren zelfs op dat ik mijn voeten veegde toen ik naar buiten ging. “Hoho meneertje, lopen we daar zomaar naar buiten zonder de voeten te vegen?”. Katsching!

Ik verlang terug naar Oom Agent. Die brommerige man die na een 4 jaar durende opleiding naar me luistert, me even stoom af laat blazen, me mijn onmachtige argumenten uit laat leggen en dan een bon uitschrijft. Of niet. Want dat is nog altijd de beste manier om je autoriteit te tonen. Zo deed Churchill het ook. Zijn recept voor een succesvolle onderhandeling: een honkbalknuppel in de hoek van de kamer zetten en heel zacht praten.

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: